Somer, in wat toe nog die Transvaal was, was my gunsteling seisoen as kind. Nie net omdat dit swemtyd, waatlemoentyd en vakansietyd was nie, maar omdat dit reëntyd was. In ons huis het dit net een ding beteken – pannekoek.
Ek weet nie waar my ma aan die reën/pannekoek ding gekom het nie. Vandag hoef ek gelukkig nie meer te wag dat die hemele open voor ek my kleefvrye pan nader trek nie. En hoekom dan nou nie? Dit kos onder R10, dis vinnig en dis die lekkerste lekker. Sommer baie het geskryf en gevra, so hier’s hy: my kannie-flop resep vir papierdun pannekoeke. Of as jy nou grênd wil wees, crepes.
Al wat jy nodig het is…
¼t sout
¼t bakpoeier
1 koppie meel
1¼ koppie melk
2 eiers
1E water
gewone kookolie
kaneelsuiker (meng eenvoudig suiker en kaneel)
suurlemoen
Sif die meel, bakpoeier en sout saam. Meng geleidelik die melk by terwyl jy klits. Voeg dan die eiers en water by en klits goed om seker te maak daar’s geen klontjies nie. (Wenk: as klontjies ’n vreeslike probleem is, gooi eenvoudig die lotjie deur ’n sif.) Verhit ’n kwart teelepel olie in ’n kleefvrye pan (ek weet hy’s kleefvry, maar ek gee hom so af en toe olie). Skep ’n groot lepel beslag in die pan en skommel die pan effe om seker te maak die beslag bedek die hele pan. (As jy vind die beslag is te dik, roer nog ’n lepel water by.)
Kook die pannekoek vir ’n paar sekondes tot ligbruin, draai die pannekoek om en braai aan die ander kant. Herhaal met die res van die beslag. Sit voor met die kaneelsuiker en skyfies suurlemoen.
bedien
12-14
vooraf
5 min
kook
20 min
goed om te weet
Nog idees vir pannekoek
- Vervang die kaneelsuiker met heuning. ‘n Skoot suurlemoen by en hy’s reg.
- Maak sjokoladepannekoek deur ‘n halwe eetlepel kakao by die meel te voeg. Smeer Nutella op die pannekoek en vou of rol op. Sif bietjie versiersuiker oor vir die mooi en bedien met ‘n skyfie of twee lemoen. Lemoen en sjokolade is mos ou pêlle.
- Smeer ‘n dun lagie goeie aarbeikonfyt op en bedek met ‘n paar vars gesnyde aarbeie. Vou en sit voor met warm sjokoladesous en ‘n skep vanieljeroomys.
lekker saam met
By pannekoek soek ek properse koffie. Nie daai krummel/poeier goete wat in blikke kom nie, koffie gemaak van bone. Daar’s nie baie dinge waaroor ek my lyf snob hou nie, koffie is een van hulle. Gaan loer in by Checkers. Hulle het ‘n hele reeks koffiebone van uitheemse plekke soos El Salvador, Guatamala en Kolombië. Mens is veronderstel om die verskil te kan proe.
Winter kom, so koop ‘n paar verskillendes en hou ‘n pannekoek en koffie ‘tasting’ dag voor ‘n knetterende vuur.
Alles lyk so lekker! Wens ek was so handig in die kombuis!
Ek’s seker jy is. As mens kan lees kan jy mos kook! Warm kombuisgroete van my en Merlot.
Hierdie verplaasde-Kaapenaar verstaan nogsteeds nie somerreën (en Gautengers se opgewondenheid oor ‘n nat somer) nie, maar dit is vandag ‘n laat-lente reëndag in die Hoëveld en ek sal dit vier met die opbrengs van jou pannekoekresep – baie dankie! Randburg-groete, Suzanne
Dankie Suzanne, hoop julle geniet. Hier in die Kaap is dit ook maar goor vandag. Ek moes die sandale loop uittrek en pronk nou met my goedkoop Pep tekkies. Lekker dag! Groete, Lizet
Hi Lizet,
Gister my ou skool resep (circa 1995) uitgehaal vir Pannekoek die weer was net reg vir n kaggeltjie en natuurlik pannekoek. Dit was “okay”, maar iets was kort…. Ek besluit toe dis tyd vir “Google” want ek kan nog nooit my 3.5 jarige seuntjie op “okay” grootmaak nie. My Ouma was in haar dae n bo baas bakster en n wonderlike kok. Ek het natuurlik daaityd nie belang gestel in tyd spandeer in die kombuis nie, en wens nou amper daagliks dat ek net bietjie meer tyd saam met haar spandeer het om haar soet koekie en melkkos en pannekoek resepte neer te skryf, want sien sy het alles uit haar kom gemaak. Na haar dood het ek elke boek deur geblaai en seker op so 5 of 6 resepte afgekom, maar dit was nie van die goed wat ouma, Ouma gemaak het nie, want daai resepte was alles in haar kop. Ek het met die google “search” toe hier op jou blog afgekom, en vrou ek is so bly en opgemaak met al die Afrikaans en die resepte. Baie dankie dat jy die tyd neem om hierdie resepte in Afrikaans te skryf, en om te “blog” in Afrikaans. My lewe is so ver-Engels deesdae, hierdie is soos n heerlike Sondag uitstappie Karoo toe!
Hi daar Kammi. Bly jy hou van Melkkos & Merlot. Ek weet hoe jy voel, my ouma het ook alles uit haar kop gemaak en bitter min neergeskryf!
Dankie vir die resep dit leer my nog iets ekstra en dis altyd goes om iets nuuts te leer bja bja bja danQi
Dankie vir die resep dit leer my nog iets ekstra en dis altyd goes om iets nuuts te leer bja bja bja danQi ek gaan nou vir my boeties die lekkerste panne koek ooit kan maak
Haai daar
Dankie vir die resep dit leer my nog iets ekstra en dis altyd goes om iets nuuts te leer bja bja bja danQi ek gaan nou vir my boeties die lekkerste panne koek ooit kan maak.
Lekker gaan ek nou pannekoek maak hier in Amerika. My Amerikaanse man is opgewonde om tipiese Suid Afrikaanse pannekoek te proe. Baie dankie vir die resep
Hi Suzanne! Hoop hy geniet dit. Dis mos die perfekte bederf so in julle koue winter. Groete uit sonnige Kaapstad.
Beste resep vir pannekoek ever! Dankie baie! Geseënde dag almal….?
So bly jy hou daarvan. Beste groete, Lizet en Merlot.
Hyyyy, ek like die site! Sien julle weer.
Bly om dit te hoor Ulrich. Lekker dag!
1E water? 1liter water?
Hi daar, begin met een of twee eetlepels water. As jou eerste pannekoek te dik na jou smaak is, verdun die mengsel gelydelik met nog eetlepels water tot hulle dun genoeg vir jou is. Definitief nie ‘n liter nie! :)
Nou ja toe soek ek n pannekoek resep wat nie hoef te wag voor jy bak. Chop chop en die pannekoeke is waar hulle moet wees in onse maag. Dankie vir die resep.
Min dinge so sielsbederf lekker as pannekoek. By julle het geniet Louis.
Die resep is voorwaarlik voortreflik!!
Dankie Chris! Groete, Lizet en Merlot.
6huur in die aand hier in australie en gewonder wat om te maak vir aand ete….om min te se – ons het ons vingers af gelek na die lekker resep!!! Baie dankie dat ons bietjie lekker kon deel net ons kultuur.
Julle’s welkom Philip, bly julle het geniet. Vriendelike Kaapstad groete!
Ek sit hier in Australie en verlang na my Ma se pannekoek, Toe Ggoogle ek sommer in Afrikaans………………..vreemd want my lewe hier is heeltemal Engels. Ek kan nou nie wag vir huis toe gaan tyd on jou resep te probeer nie.
Ek will ook weet of ek die aangemaakte deeg vir n paar dae in die yskas kan hou.
Carien Goodridge
Hi Carien, ja jy kan die deeg in die yskas hou vir ‘n dag of twee. Die pannekoeke vries ook baie goed, sit eenvoudig ‘n stukkie waspapier tussen elke pannekoek om te keer dat hulle nie aan mekaar vaskleef nie. Die groot geheim van hierdie resep is die water. Hoe dunner jy jou pannekoek wil hê, hoe meer water sit jy by. So begin by wat die resep sê en as hulle nie dun genoeg na jou smaak is nie, sit ‘n paar lepels ekstra koue water by. Hoop julle geniet daar in die verre. Beste groete, Lizet (en Merlot).
Wragtig ‘n goeie pannekoekresep. Van nou af my “go to” een om te gebruik. Het een gevul met Nutella en piesang en ‘n ander met stroop, chai speserye en piesang.
Hmmm, klink lekker verby!
Dankie vir die resep….bak hom vanaand hier in Calgary, Kanada en verlang my goor na Ouma se kos…veral die pannekoek. Dankie vir die bietjie nostalgie!
Hello daar, Lizet! Ek was te lui om deur my resep boeke te blaai, toe google ek sommer terwyl ek by die komputer gesit her. Ek het dit vanaand gemaak…gewoonlik is my eerste pannekoek altyd ‘n floppie, maar nie hierdie keer nie! Dankie vir jou heerlike resep en wenke! Groete vanuit Italie!
Tonne dankie Aletta, bly julle’t geniet!
Hi Lizette. Ek is nou wel ‘n man, maar ek maak gereeld kos vir ons by die huis en geniet jou resepte. Dit is vinnig, maklik en lekker. Selfs my vrou dink ek het ontaard in ‘n sjef. Baie dankie vir jou blog.
My gunsteling pannekoek resep!! Baie dankie!!
Ek kry net nie n pannekoek reg nie
Maar die is die beste resep wat ek nog probeer het. Vanaf die eerste pannekoek was dit suksesvol.
So bly! :)